Min side / Lad opp

Blogg

Mobiltips til skolestart – hva er best for barn og foreldre?

I disse dager er det skolestart over hele landet. Mange barn får i dag mobiltelefon i svært ung alder (gjennomsnittet ligger på 10 år) – med de fordeler og ulemper dette medfører. Her tar vi deg gjennom noen punkter og tips du bør tenke på i forhold til mobilbruk og barn

Fordelene er åpenbare. Du kan alltid komme i kontakt med barnet, samtidig som barnet alltid kan komme i kontakt med deg. Dette øker trygghetsfølelsen for foreldre og barn, samtidig som det er praktisk om man må lage løpende avtaler. Selv vokste jeg opp uten mobil på det glade 80- og 90-tall, og jeg tror nok mine foreldre hadde satt pris på om dagens teknologi var like lett tilgjengelig den gangen. Særlig når jeg impulsivt ble igjen på lekeplassen for å spille fotball etter skoletid uten mulighet til å ringe hjem. Da var det noen bekymrede foreldre som lurte hvor jeg ble av.

Mange foreldre sverger til kontantkort og forhåndbetalte mobilabonnementer når barnet skal ha sin første mobil. Dette er smart, for da har man god kontroll på kostnadene.

Vern om barnets privatliv

Det finnes tjenester der ute som kan lokalisere barnet så lenge han/hun har telefonen med seg. Uten at vi skal rette noen pekefinger mot noen, eller forsøke å være bedrevitere, så er vi ikke noen fan av slike løsninger. Tenk gjennom hvordan du selv hadde opplevd å være under konstant overvåking… Det høres vel ikke spesielt trivelig ut? Moderne teknologi skal ikke erstatte god oppdragelse. Lær barnet å ta være på seg selv og sine lekekamerater. Be dem alltid si i fra hvor de skal og når de har tenkt å være hjemme igjen, og forklar dem hvorfor dette er viktig.

Visse begrensninger kan man ha…

Med de fleste forhåndsbetalte mobilabonnement og kontantkort er det mulig å legge inn visse begrensninger i forhold til hva mobilbrukeren har tilgang på. Disse begrensingene beskytter mot høye kostnader (f.eks datatrafikk, innholdstjenester og 820-nummere) og kan verne barnet mot innhold som er ment for voksne.

Med Xito forhåndsbetalt mobilabonnement kan man legge inn sperre mot følgende tjenester:

– Innholdstjenester

– Teletorg underholdning/informasjon (820 xx xxx)

– Datatrafikk (man har fortsatt mulighet til å koble seg til gratis trådløst nettverk)

Sperringene kan aktiveres på Min Side eller ved å kontakte kundeservice.

Noen generelle tips

– Avtal med barnet hva mobiltelefonen skal brukes til.

– For å begrense kostnadene kan man avtale et maksbeløp hver måned. 200,- kroner vil med et Xito-mobilabonnement vare til normalt forbruk i en måned- eller kanskje to! Saldo kan til enhver tid sjekkes på Min Side, eller enda enklere ved å sende sms SALDO til 2077.

– Bygg tillit mellom foreldre og barn ved å snakke sammen og sette grenser. Moderne teknologi erstatter ikke god oppdragelse.

– Sørg for at barnet ikke er oppført i telefonkatalogen for å beskytte mot henvendelser fra uvedkommende.

– I følge Trygg Bruk-undersøkelsen (2010) sier 6% sier de har blitt mobbet eller ertet via mobilen, mens 3% sier at de selv har mobbet andre via mobilen. Ta mobbepraten med barnet. Barn som er omgjengelige og gir komplimenter vil ha en triveligere fremtid foran seg.

– Studier viser at barn liker å ta bilder med mobilen. Barn som tar bilder av seg selv eller andre barn og publiserer dette på nett kan få en eksponering langt ut over det som var hensikten. Det er derfor viktig at barn som har mobiltelefoner med kamera har klare grenser for hva kameraet kan brukes til.

Xito tilbyr kun forhåndsbetalte mobilabonnementer. Disse passer godt for både liten og stor. Se våre priser og bestill et forhåndsbetalt mobilabonnement i dag!

I Xito sin nettbutikk finner du enkle og rimelige mobiltelefoner som passer for barn, for eksempel Nokia 300 Red til 783 kroner – som vist på bildet under.